søndag 18. juni 2017

"Hva er da et menneske....?"

I den senere tid har det dukket opp en diskusjon om den samfunnsøkonomiske nytten ved å abortere barn med downs eller alvorlige sykdommer. Det hevdes at samfunnet sparer store kostnader ved å diagnostisere ufødte barn, for deretter å fjerne dem med alvorlige skader og sykdommer.

Jeg kjenner det er litt vanskelig å ta inn over seg at det faktisk finnes mennesker som argumenterer på denne måten. Men hvis vi skulle følge denne måten å tenke på, bør man iallfall umiddelbart avslutte praksisen Norge har nedfelt i abortloven. For abortloven gir mulighet også til å drepe friske ufødte barn. Omtrent en befolkning på størrelse med byen Namsos, blir hvert år drept på denne måten i Norge. Samtidig er samfunnsforskerne bekymret for at det ikke er nok skattebetalere for å dekke fremtidens pensjoner, eldreomsorg og de velferdsgoder vi har vært vant med i det norske samfunn i en del år. Ja, dette er en naturlig konsekvens av at barna ikke får vokse opp og bli en del av samfunnet. Det samfunnsøkonomiske regnskapet går ikke opp med en slik praksis. Selv om jeg er grunnleggende uenig i at vi skal vurdere menneskeliv utfra økonomi, så er det altså slik at kostnadene ved å fjerne ca 15.000 barn hvert år er langt større, enn kostnadene ved å la syke barn få leve. Men som sagt, dette er en brutal måte å tenke på.

Abortloven ble vedtatt, med en stemmes overvekt, 30. mai 1978. I gjennomsnitt har det vært 15.000 aborter hvert år i Norge siden da. De siste årene har aborttallene gått noe ned, men da har man ikke regnet med salg av den såkalte abortpillen, eller angrepillen. Man har ingen statistikk som også inkluderer denne. I løpet av de siste 40 årene er det altså ca 600.000 mennesker som mangler i Norge pga abortloven. Det er et skremmende høyt tall. Faktisk så er abort den vanligste dødsårsak i Norge, deretter følger hjerte- og karsykdommer og på tredjeplass, kreft.

Noen hadde nylig en markering i Oslo hvor de feiret abortloven. De kalte det "Abortfest". At man kan feire en lov som har gjort det mulig å ta livet av nesten like mange mennesker som det bor i vår hovedstad, Oslo, er bare uforståelig. Hvor kommer et slikt brutalt menneskesyn fra? Tenk å kalle det en "abortfest".  Tenk på alle de barna som aldri fikk en sjanse til å møte det livet de var ment å leve!

Hva er et menneske verd?

Kong David spør i Salme 8, "Hva er da et menneske, at du kommer ham i hu?" "Du gjorde ham lite ringere enn Gud," er svaret han fikk. Gud setter stor verdi på alle mennesker. I Jeremia får vi beskjed om at Gud har planlagt oss fra mors liv og at Han har tenkt ut et oppdrag for oss mens vi er her på jorden, Jer 1:5. I fortellingen om hvordan Gud skapte verden står det at mennesket er skapt i Guds bilde, som et avbilde av Ham,1. Mos 1:27. I Guds øyne er hvert eneste menneske av så stor verdi at Han var villig til å gi avkall på all herlighet og glans Han var omgitt av i himmelen, bli født som et lite hjelpeløst barn i denne verden, for så å dø for våre synder.  På denne måte opprettet Han igjen kontakt mellom seg og menneskene, og gjorde det mulig for oss å få en evighet i Hans himmel.

Hvis vi velger å se menneskets verdi i lys av hvordan vi ble skapt, og hva Skaperen sier om oss, så er hvert enkelt menneske så mye verd at alle må få leve. Det er ikke opp til oss å velge hvem som har livets rett og hvem som ikke har det. Herren over liv og død, er ikke oss. La oss derfor legge forholdene til rette for at alle mennesker kan få et godt liv utfra de forutsetningene hver enkelt har. Livskvalitet kan ikke måles i hvor mye vi kan klare å gjøre. Det er heller ikke gitt deg og meg å nedvurdere andre menneskers livskvalitet bare fordi disse menneskene ikke er i stand til å gjøre de samme ting som oss.  Enten man er såkalt funksjonsfrisk eller man av ulike årsaker har nedsatte funksjoner fysisk eller psykisk, så er alle mennesker like innfor Gud - og burde vært det for oss også.  Alle mennesker har livets rett når de først har blitt til i mors liv.  

Til slutt vil jeg bare gi ros og ære til alle dem som under vanskelige kår, med risiko for å bli gjenstand for baktalelse eller annet ubehag, likevel har båret fram sitt barn.  Kanskje er det ikke ideelle forhold.  Kanskje talte mye for at det ville være lettere å ta abort, men de valgte livet for sitt barn.  Enslige mødre. Foreldre i vanskelige livssituasjoner.  Dere har min respekt og dere er eksempler (sikkert uten å tenke på det selv) for mennesker som kommer i samme situasjon som dere.  Takk for at dere har valgt livet.  Må Herren velsigne dere og gi dere den kraft og styrke dere trenger i foreldreoppgaven. Tenk aldri smått og dårlig om det valg dere har gjort.  Dere valgte Guds vei for deres barn.  

Omtrent slik ser et 12 uker gammelt foster ut.  Noen sier at det ikke er menneske før det er født.  

Da jeg var ungdom fikk jeg se et menneskefoster som var lagt på sprit.  Det ble benyttet i undervisningen for sykepleiestudenter.  Da jeg så dette, var jeg ikke i tvil om at det var et menneske.  Celleklumpen som noen snakket om så jeg ikke noe til.

1 kommentar:

  1. I USA foretas det ca 1,5 millioner aborter hvert år. Det er skremmende mange barn som aldri får leve. WHO opplyser at det trolig er 40-50 millioner aborter på verdensbasis. Dette er en gigantisk "pandemi" som er 100% dødelig for de barn som rammes, og svært få hever sin røst for å få politikere og helsevesen til å kjempe mot denne grusomheten.

    SvarSlett