mandag 13. november 2017

Baptist-milits tar kampen mot narkotika i Burma

Baptistene i delstaten Kachin i Burma har sett seg lei på at ingen foretar seg noe med den ødeleggende narkotikatraffikken i området.  Nå har de opprettet en "milits" som med bønn og bambusstokker har tatt opp kampen mot de mektige kriminelle narkomiljøene i landet.

Det er svenske Dagen som melder dette på sine nettsider.  Les artikkelen her.

Pastor Ndaung Seng Jo (bildet) er ansvarlig for et rehabiliteringssenter for narkotikamisbrukere.  Han forteller at det kommer en jevn strøm av misbrukere til senteret.  Ofte ringer foreldre og ber om hjelp.  "Foreldre ringer til oss om de har barn som er misbrukere, så tar vi hånd om dem.  Noen blir veldig sinte når vi arresterer dem, men de er kristne og respekterer Baptistkirken," forteller han.  Etter å ha sittet innelåst i en uke, for at stoffet skal forsvinne fra kroppen, venter tre måneder med bibelskole, musikkundervisning og fysisk trening, disse misbrukerne. 

Fra den nordlige delen av Burma / Myanmar flømmer heroin, opium og amfetamin videre til resten av Asia. Både FN, USA og landets egne myndigheter har mislyktes med å bekjempe virksomheten, så da har baptistene tatt over for å gjøre området narko-fritt.   

Militsen er omdiskutert og kontroversiell.  Rundt tusen kristne er engasjert i militsen, og den er fryktet av kriminelle. Kachin-statens narkotikaproblem er formidabelt, og det rammer nesten alle familier.  Du ser spor av misbruket over alt.  På universitetsområdet finner man sprøyter som ligger slengt etter bruk mellom forelesningene.  Noen mener at narkotikaproblemet er delvis påført dem av militærregimet i landet, men dette er også omdiskutert.

"Under kolonialismen, da britene dyrket opium her, holdt også vi Kachin på å gå under. Men da kom misjonærene og evangeliet reddet oss. Vi tror dette er andre gang Gud vil redde oss fra narkotika," sier pastor Ndaung.

Det var kirkesamfunnet Kachin Baptist Church som tok initiativ til organisasjonen "Pat Jasan" som er navnet på denne militsen.  Men i dag får militsen støtte av alle kristne i området.  Man antar at hele 60.000 unge Kachin har et narkotikaproblem.  Selv mener de at så mange som 65% av dem som blir tatt hånd om av "Pat Jasan" blir helt fri narkotikaproblemet.  Andre mener tallet er lavere.  

Alle som blir tatt inn på rehabeliteringssentrene gjennomgår helseundersøkelser og får rådgivning og gratis medisiner dersom det trengs.  Flere har pådratt seg Hepatitt B, Hepatitt C eller HIV. Nå utvider man virksomheten til også å drive forebyggende arbeid, for å hindre at unge dras inn i misbruk.
.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar