mandag 30. oktober 2017

Reformasjonsdagen 31. oktober

31. oktober er kanskje mest kjent som "Halloween", men det er også en minnedag for reformasjonen.  

Bakgrunnen for at reformasjonen feires denne dagen, er at 31. oktober 1517 tok Martin Luther er kraftig oppgjør med det han mente var direkte vranglære i sin egen kirke, Den Katolske Kirke.  Han kritiserte kirken for avlatshandelen, forestillingen om skjærsilden, og flere andre fohold. Luthers kritikk av Den Katolske Kirke var nedskrevet i 95 punkter, gjerne kalt "teser", som han denne dagen spikret opp på døra til Slottskirken i Wittenberg.  Dette regnes av mange for å være et startpunkt for den protestansiske reformasjonsprosessen.  I år er det 500 års jubileum, som feires i mange land gjennom hele 2017.

Hvor raskt denne protestantismen spredte seg, understrekes av at Norge gikk fra å være katolsk, til å bli et protestantisk land bare 20 etter Luthers 95 "teser" ble spikret på kirkedøra.  I år er reformasjonsdagen nasjonal helligdag i Tyskland.

På 1600 og 1700 tallet ble reformasjonsdagen feiret som en jubelfest i Norge.  I 1770 ble den flyttet til første søndag etter 1.11. under det som ble kalt helligdagsreduksjonen. Da har markeringen falt sammen med Allehelgensdag, og nærmest blitt borte.  I enkelte andre land, som bl.a. Skottland og England, har man holdt fast ved feiringen av reformasjonsdagen.  Men i år feires det altså over hele Europa.

En viktig del av det som skjedde på 1500-tallet, og som har kommet i skyggen av Martin Luther, er den enorme vekkelsen som gikk over hele det sentrale Europa.  "Anabaptistene" opplevde en vekkelse som Europa ikke har sett siden.  Men de ble også blodig forfulgt av både Den Katolske Kirke og av Statsmakter.  I denne forbindelse vil jeg gjerne anbefale Bjørn Olav Hansens bok "En tro verd å dø for"


I denne boken forteller han den spennende historien om Anabaptistene slik deres egne kilder forteller den.  Han trekker også linjene frem til i dag og viser oss hvordan denne bevegelsen fortsatt lever og er i vekst.  Skal du lese en bok om reformasjonens bevegelser i år, bør du ikke gå glipp av denne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar