fredag 4. november 2016

Når livet går i stykker



Historien om pottemakeren i Jeremia 18 har nok de fleste hørt forkynnere tale over.  Det er en fantastisk profeti fra Herren som blir gitt profeten Jeremia.  Av sammenhengen ser vi at historien handler om Israels hus, men som mye annet i Guds ord, så har også denne historien et tydelig budskap til deg og meg. La meg få sitere de fire første versene av Jeremia 18 for deg: «Dette er ordet som kom til Jeremia fra Herren, og det lød slik: "Stå opp og gå ned til pottemakerens hus, og der skal Jeg la deg høre Mine ord." Da gikk jeg ned til pottemakerens hus, og se, der var han og gjorde sitt arbeid på dreieskiven. Det karet han laget av leiren, ble ødelagt i pottemakerens hånd. Derfor laget han det om igjen til et annet kar, slik det var rett i pottemakerens øyne å lage det.»

Alle som har forsøkt å dreie et kar av leire vet hvor vanskelig det kan være.  På skolen hadde vi både en manuell og en motordrevet dreieskive som vi skulle lage kar og blomster-vaser på.  Gang på gang gikk det galt for meg og jeg måtte starte på nytt.  Jeg er kanskje ikke den eneste med en slik erfaring? 

Herren bruker dette bildet for å fortelle oss noe viktig.  Han er pottemakeren som former oss til det Han ønsker at vi skal være.  Men vi møter forskjellige ting i livet.  I noen perioder, kanskje til og med i mange tiår, kan vi synes alt er greit og livet er godt.  Så kan det imidlertid dukke opp ting som gjør livet vanskelig.  Noen kan til og med oppleve at hele livet går i stykker.  Ingen ting ble slik man hadde tenkt.  Det kan være smertefullt å oppleve.  Da er det godt å ha gode kristne brødre og søstre som har evangeliet i hjertet, og ikke bare i munnen.

Han former et nytt kar
Evangeliet handler nemlig om at Herren gir deg nye muligheter og en ny start. Når leiren ble ødelagt i Pottemakerens hånd, laget Han det om igjen.  Her ser vi at det handler om en som er i Herrens hender, altså en troende, en som Herren allerede har fått arbeide med.  Det handler ikke først og fremst om ufrelste som får en ny mulighet, selv om det er det mest sentrale ved evangeliet.  Frelsen er for alle som vil ta imot Jesus Kristus og la han gjenopprette det ødelagte forholdet til Gud.  Men i denne historien fra Jeremia 18 handler det om det som går i stykker mens det befinner seg i Hans hender. Hva gjør Han med den «leiren» som ble ødelagt i Hans hender?  Kaster han det bort og sier at denne leiren var ubrukelig?  Nei, han samler leiren igjen på dreieskiven og former et annet kar.  Han former ikke det samme karet som gikk i stykker, det ville bli like mislykket igjen.  Han former et nytt kar.

Budskapet er klart og tydelig.  Når livet går i stykker på en eller annen måte, så er vi ikke avvist av Gud.  Om du har vært i Guds hender i mange år, men opplevd at det har skjedd ting som har ødelagt noe i livet ditt.  Gud vil forme deg på nytt.  Han slipper ikke taket, avviser ikke det mennesket som har mislyktes, men former oss på nytt.  Dette budskapet om nåde og en ny begynnelse hadde man altså oppfattet allerede i Det Gamle Testamentet, før Jesus Kristus.  Da kan vi med all tydelighet løfte dette fram i forkynnelsen etter at vår Frelser Jesus Kristus døde for alle våre synder og ga alle mennesker en ny mulighet. 

Hvis det ikke er nye muligheter for falne mennesker, så hadde ingen av oss hatt mulighet til å reise oss opp, for vi har alle syndet.  1. Johannes 1:10 sier «Hvis vi sier at vi ikke har syndet, gjør vi Ham til en løgner, og Hans ord er ikke i oss.»

Noen troende ser ut for å ha hoppet over slike vers i Bibelen og legger i stedet ekstra byrder på den som har det vanskelig fra før.  Jesus har noe på hjertet når det gjelder slike mennesker også, Matteus 7:1-5, 18:21-35 m.fl..  Men vårt kall som troende i møte med mennesker som har falt eller opplever livet vanskelig, er å hjelpe dem tilbake til det Gud ønsker at de skal være. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar